ΚΑΜΠ ΚΑΛΟΚΑΡΙΝΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Το καλοκαίρι 2017 διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τον Α.Σ.Τ. ΗΦΑΙΣΤΟ το 1ο δεκαήμερο Κάμπ Παραολυμπιακών Αθλημάτων για παιδιά σχολικής ηλικίας, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης. Σε αυτό οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μια σειρά παραολυμπιακών αθλημάτων για αθλητές με αναπηρίες όρασης, προσαρμοσμένα στις ηλικιακές ανάγκες των συμμετεχόντων. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν πλούσιες κινητικές και αισθητηριακές δεξιότητες συμμετέχοντας σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης. Αντιλαμβανόμενοι ότι η συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε την μοναδική ουσιαστικά διέξοδο των μικρών μαθητών μετά την λήξη του σχολικού έτους, καθώς οι δυνατότητες άθλησης, παιχνιδιού αλλά και δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με αναπηρίες όρασης είναι στην ουσία μηδαμινές και εισπράττοντας τον ενθουσιασμό τόσο των συμμετεχόντων όσο και των γονέων, μας δίνει την χαρά και το έναυσμα για την συνέχιση της δράσης και την ανάπτυξή της με στόχο την συμμετοχή το δυνατόν περισσοτέρων παιδιών σχολικής ηλικίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και των μαθητών σε θέματα σχετικά με τον αθλητισμό, την αναπηρία και την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρίες, οι αθλητές/τριες του Α.Σ.Τ. ΗΦΑΙΣΤΟΣ, πραγματοποιούν τακτικές επισκέψεις σε σχολεία, παρουσιάζοντας τα παραολυμπιακά αθλήματα για άτομα με αναπηρίες όρασης. Οι μικροί μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά εντυπωσιακά αθλήματα, να συζητήσουν με καταξιωμένους αθλητές για τα οφέλη του υγιούς αθλητισμού και να προβληματιστούν από τις δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία όρασης στην καθημερινότητά του. Πάνω απ’όλα οι μικροί μαθητές συνειδητοποιούν ότι τα άτομα με αναπηρίες αποτελούν ενεργά κύτταρα μιας κοινωνίας η οποία οφείλει να είναι ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους.

ΦΟΡΕΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΧΑΡΤΩΝ ΣΕ ΑΝΑΓΛΥΦΗ ΜΟΡΦΗ

Ο Α.Σ.Τ. ΗΦΑΙΣΤΟΣ συνέβαλε ως φορέας υποστήριξης σε πρωτοβουλία νέων με θέμα την εκτύπωση χαρτών σε ανάγλυφη μορφή, αναγνώσιμη από άτομα με προβλήματα όρασης. Είναι η αρχή ώστε να καταστεί η γνώση προσβάσιμη σε όλους κάνοντας πράξη το όραμα όλων μας για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΛΟΙΠΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Α.Σ.Τ. ΗΦΑΙΣΤΟΣ πρωτοστατεί και πάλι στις δράσεις των αθλητικών συλλόγων ΑμεΑ της χώρας μας, συμμετέχοντας τα δύο τελευταία έτη στον Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης και Δρόμο Δυναμικού Βαδίσματος με μεικτή ομάδα αποτελούμενη από εκατοντάδες άτομα τόσο με αναπηρία όρασης όσο και βλέποντες φίλους και υποστηρικτές. Σε αυτή τη δράση οι φίλοι του συλλόγου έχουν επίσης την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις προσομοίωσης του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρίες όρασης.