Ο Στίβος είναι από τα πιο αγαπητά και ενδιαφέροντα αθλήματα στον χώρο του Παραολυμπιακού κινήματος καθώς συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό αθλητών και αγωνισμάτων. Από τους πρώτους Παραολυμπιακούς αγώνες το 1960, ο στίβος συμπεριλαμβάνεται στο αγωνιστικό πρόγραμμα. Τα επιμέρους αγωνίσματα είναι τα παρακάτω:

Αγώνες Δρόμου, αγώνες ταχύτητας (100, 200, 400, 4Χ 100 σκυταλοδρομία, 4Χ 400 σκυταλοδρομία), δρόμοι ημι- αντοχής (800, 1.500), δρόμοι αντοχής (5.000, 10.000), μαραθώνιος (εκτός σταδίου).

Αγώνες Αλμάτων, άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος, άλμα τριπλούν.

Αγώνες Ρίψεων, σφαιροβολία, δισκοβολία, ακοντισμός, κορύνα

Πένταθλο.Οι κατηγορίες που μπορούν να αγωνιστούν στο άθλημα του Στίβου είναι οι παρακάτω: ακρωτηριασμοί, εγκεφαλική παράλυση, les autres, κακώσεις νωτιαίου μυελού, αναπηρίες όρασης.

Οι κατηγορίες για το στίβο είναι δομημένες ακολούθως:

• Οι αθλητικές κατηγορίες 11, 12 και 13 δίνονται σε αθλητές με διαφορετικά επίπεδα αναπηρίας όρασης.

• Οι αθλητικές κατηγορίες 32-38 δίνονται σε αθλητές με εγκεφαλική παράλυση , εγκεφαλική κάκωση ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο .

• Οι αθλητικές κατηγορίες 41-46 δίνονται σε αθλητές με διαφορετικά επίπεδα ακρωτηριασμού, μυοσκελετικών αναπηριών και γενετικών ανωμαλιών (les autres)

• Οι αθλητικές κατηγορίες 51-58 δίνονται σε αθλητές με κάκωση νωτιαίου μυελού καθώς και αθλητές με ακρωτηριασμούς, μυοσκελετικές αναπηρίες και γενετικές ανωμαλίες (les autres)

• Τα αγωνίσματα του δρόμου χαρακτηρίζονται με το γράμμα T και τα αγωνίσματα πεδιάς με το γράμμα F (ρίψεις και άλματα).

Τυφλοί αθλητές

T11/ F11: Η αναπηρία όρασης ενός αθλητή σε αυτή την κατηγορία κυμαίνεται από καθόλου αντίληψη φωτός έως αντίληψη φωτός αλλά χωρίς να μπορούν να διακρίνουν το σχήμα ενός χεριού σε κάθε απόσταση ή σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

T12/ F12: Ο αθλητής μπορεί να έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει το σχήμα ενός χεριού και να έχει οπτική οξύτητα έως 2/60 και /ή οπτικό πεδίο λιγότερο των 5 βαθμών. (2/60 σημαίνει πως ένα άτομο μπορεί να δει στα 2 μέτρα ότι κάποιος φυσιολογικά βλέπει στα 60 μέτρα).

T13/ F13: Η οπτική οξύτητα του αθλητή ποικίλει ανάμεσα στα 2/60 και τα 6/60 και /ή έχει οπτικό πεδίο περισσότερο από 5 βαθμούς και λιγότερο από 20 βαθμούς.